SBS-puhuja Sasu Hovin matka Toijalasta maailmalle ja takaisin

Matka Toijalasta Tampereelle oli entisen jääkiekkomaalivahti Sasu Hovin ensimmäinen haaste. Vaikka maantieteellisesti nämä pirkanmaalaiset paikkakunnat eivät olekaan kovin kaukana toisistaan, niin silloin nuorena jamppana vanhempien vakuuttaminen siitä, että ”kyllä äiti, minusta tulee huippumolari”, vaati paljon töitä. Sen jälkeen, kun Tappara alkoi kosiskelemaan Akaan Kiekossa vaikuttanutta ”hovimestaria”, ei mennyt lopulta kauaa, että perheen yhteiseksi harrastukseksi saatiin E-12 -valtatien suhaaminen edes takas.

Ja siitähän se sitten alkoi. Muutto Tampereelle 16-vuotiaana. Lukio maaliin, ura käyntiin, yliopistosta paikka. Monta nopealta tuntunutta vaihetta, kunnes hän sai useamman Tappara-vuoden jälkeen kutsun maailmalle. Yksi kuukausi muuttuikin vuosiksi, ja tätä nykyä Hovin CV:stä voi löytää merkintöjä länsislaavilaisten kielten hallinnasta.

Matka on kulkenut siihen pisteeseen, että tällä hetkellä Hovi on kiireinen ja sporttinen bisnesmies, jolla on monta tuikkua tulessa. Nämä tuikut syttyivät jo urheilu-uran ollessa aktiivinen. Nuoresta asti yrittäjähenkiseksi itsensä luokitellut, Suomessa, Tsekissä ja Slovakiassa pelannut ja mestaruuksia voittanut miekkonen, edustaa konkreettisesti Sport & Business Seminarin sanomaa, ja onkin yksi tapahtuman tämän vuoden puhujista.

– Oma pelaaminen päättyi lopulta aika nuorena – siinä vaiheessa, kun energiat alkoivat hiipumaan, ja tajusi että joutuisi pelaamaan rahasta. Tiimikavereille en halunnut sellaista tehdä, sillä jääkiekko ollut alusta asti sydämen asia. Toki vielä tulee käytyä höntsäilemässä, itseasiassa salibandya, ettei tehot tipu. Työn tasapainona urheilussa pystyy tyhjentään höyryt ja ottamaan itsestään kaiken irti.

Kun Hovi kertoo lähes rokkistaran menosta muistuttavasta asemastaan Tsekeissä ja Slovakiassa, niin ymmärtää kyllä mitä hän tarkoittaa. Paikallisissa Salkkareissakin esiintynyt maalinvahtija villitsi sekä HC Kometa Brnon tiimikaverit, kuin yleisönkin säännöllisellä Ievan polkallaan – ensimmäisen pelikuukauden jälkeen ei tarvittu enää parhaiden pelaajien palkintoja sitä varten, vaan paikallinen DJ otti tavakseen soittaa viimeisenä hitaana kyseisen kappaleen.

Ja mieshän meni tervehtimään yleisöä sen tahtiin, totta kai. Pilkettä ei puuttunut silmäkulmasta.

Omaa brändiä mies alkoikin rakentaa heti Tsekkeihin lähtiessään. Hän uskoo, että onnistui hyvin tuotteistamaan persoonansa ja oppimaan hyödyllisiä taitoja takataskuun aktiiviurastaan. Brändäämisen ja oman osaamisen tutkimisen lisäksi, eniten hyötyjä työelämään sai ehdottomasti paineensietokyvyn kehittymisestä, ja niin sanotusti ”isojen paikkojen” kokemisesta ja hallitsemisesta.

Jääkiekkouran aikana ja sen lopussa Hovi perusti ja sijoittikin useaan yritykseen. Niistä löytyi leivänpäälliset myös uran jälkeiselle ajalle. Esimerkiksi urheilijoiden oma LinkedIn, ProSportJob sai alkunsa, kun oma pelaajasopimus päättyi. Siinä vaiheessa Hovi tajusi, että agenteilla ei ollut tarpeeksi sähköisiä työkaluja työnsä tekemiseen ja kehitti siihen ratkaisun, jossa pelaajat, valmentajat ja agentit kohtaavat toisensa.

– Sen lisäks tosiaan työllistää Jersey 53, johon pääsin heti hyppäämään hommiin kun kotimaahan palasi. Se on tällä hetkellä Suomen johtava jääkiekkopaitatoimittaja, jossa koitetaan hakea kasvua muista lajeista. Ja sittenhän tässä on HDC Finland Centerin kanssa paljon vielä tehtävää…

Tällä hän viittaa uudenlaiseen, pelkästään jääkiekkoon keskittyvään harjoittelukeskukseen, joka avataan kuluvana vuonna Tampereelle. Hovi kertoo hyvin päättäväisesti, että keskusta ei haluta avata ennen kuin kaikki skenaariot on mietitty läpi. Keskuksessa tulee olemaan huipputason analytiikka- ja mittauslaitteistoia, joiden avulla kyetään esimerkiksi tutkimaan jääkiekkoilijoiden laukaisua, luistelua ja voimatasoa sekä keräämään dataa jota aikaisemmin ei ole saatu. Tavoitteena on rakentaa Suomen paras jääkiekkosentteri – ja se täytyy todistaa heti alusta asti.

Mieheltä ei olisi selkeästi tarvinnut kysyä, mitä vuosi 2018 tuo tullessaan, sillä vipinää riittää. Yhdestä erittäin ajankohtaisesta aiheesta hän on myös puhumassa yhdessä Peter Vestbackan kanssa.

– Oon itse ollut vuoden verran mukana viemässä ja tuotteistamassa suomalaisia talvilajeja Kiinaan. Siellä on käynnissä iso pöhinä.

Tästä pöhinästä kuullaan varmasti lisää maaliskuussa Tampere Areenalla, kun miehet kertovat Suomen kuumimmista vientituotteista ja Kiinan tavoitteista vuoden 2022 talviolympialaisiin.

[button link=”https://ssl.tapahtumakone.fi/sbseminar” color=”black” newwindow=”yes”] HANKI LIPUT TÄSTÄ JA LÄHDE MUKAAN VUODEN SPORTTISIMPAAN BISNESTAPAHTUMAAN![/button]

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *